Typer på takpannor

När man har bestämmt sig för att renovera sitt tak kommer alltid frågan vilken typ av takpanna ska jag ha?

Ifall du inte har bestämmt dig än så kommer här en kort beskrivning på dom olika typer av takpannor som finns.

Betongpannan

Betongpannan är ett av de vanligaste takmaterialen i Sverige och tillverkar av sand, cement och vatten.
Betongpannan är en ung produkt, så sent som 1954 började man massproducera betongpannan före det var det endast ett hantverk.

Betongpannor är tåliga och finns i flera utföranden och kulörer. I vårt land är den vanligaste sorten tvåkupiga betongpannor med ytbehandling.

Lertegel

Lerteglet är den klassiska svenska takpannan. Den unika färgen och ytstrukturen känner du säkert igen, för än så länge ligger den på de flesta tak i Sverige. Lertegel har funnits i tusentals år och det finns verkligen en anledning till det.

Lertegel är tillverkade i lera och är alltså av keramiskt material. Leran till tegelpannorna formas i särskilda pressar, torkas och bränns därefter i hög temperatur.

Plåttak

Plåttak är hållbart, traditionellt och vackert. Med plåttak slipper man klättra upp på taket för att byta ut trasiga takpannor. Plåten finns i en mängd olika färger och modeller och med sin låga vikt kan det vara ett väldigt bra alternativ när lertegel eller betongpanna blir för tungt för takkonstruktionen.

Taktillbehör

Det är viktigt med rätt typ av taktillbehör för just ditt hus.
Snörasskydd, takstege, taklucka, fågelband, ventinock och takbrygga är bara några utav dem alla tillbehören som finns på marknaden.
Alla tak kräver olika mycket tillbehör och vad som kan vara bra för just Ditt tak så rekommenderar vi att du vänder dig till en takläggare.